top of page

Libanesiska Kökets smaker når hela vägen fram


Zouzo Doro håller armen om Nike Wagner utanför Libanesiska Köket.
Yossef "Zouzou" Doro och Nike Wagner.

I Kiviks hamn strosar turister och lokalbefolkning och njuter av närheten till havet. Ett av de mest populära ställena att mätta sin hunger på är Libanesiska Köket, en foodtruck ett stenkast från segelbåtar och havets vågor.


Här serveras alltifrån grillade wraps till falafeltallrik och havsabborréfilé. Allt med smaker från Libanon. De flesta rätter har foodtruckens egna hemlagade hummus (kikärtsröra). Hummusen är len, perfekt i sin konsistens och mjuk i sina smaker. Fallafafeln är spröd, krispig och saftig. Inte undra på att den här foodtrucken går så bra.


Drev restaurang i Libanon

Libanesiska Köket startades av Yossef “Zouzou” Doro och Katia Wagner. Zouzou är kock från Libanon. Fram tills 2019 drev han en restaurang tillsammans med sin bror i hamnen i staden Tyre i södra Libanon. Det var på restaurangen han träffade Katia som bodde, en trappa upp, i samma hus där restaurangen låg. Katia är journalist och författare och befann sig i Libanon för att skriva färdigt en av sina böcker. Hon passerade alltid restaurangen påväg hem. Varje dag frågade Zouzo om hon hade ätit något och varje dag svarade Katia “Jaja, det har jag gjort”.


Kärleken kom genom maten

Men Katia hade egentligen inte ätit.

“Jag satt och skrev intensivt på min senaste bok och hade inte riktigt tid att fixa med mat. När Zouzou tillslut förstod detta såg han till att jag fick mat i mig varje dag”, säger Katia.

Zouzou bjöd ner Katia till restaurangen på kvällarna och kom med matlåda på lunchen.

Dem började ses mer och kärlek uppstod. Zouzou är halvitaliensk och halvlibanesisk och har en dotter i Italien. 2019 bestämde sig Katia och Zouzou för att flytta till Italien och starta upp en ny restaurang, men coronapandemin kom i vägen. Restriktionerna drabbade inte Sverige lika hårt så paret tog sikte på Sverige istället.


Populärt redan från start

Paret tänkte att en foodtruck vore något. Katia kommer från Sverige och har sin familj här. Paret flyttade därför till Sverige och förberedde för att starta upp sin verksamhet. Först befann de sig i Brösarp, där de fortfarande har sin matlagning i ett restaurangkök. 25 mars 2020 var det dags för premiär. Runt 40 personer stod redo att beställa mat när foodtrucken öppnade upp för att ta emot beställningar. Redan klockan 15.00 samma dag var all mat slut.

“Vi hade inte förväntat oss att det skulle gå så bra, så tyvärr räckte inte maten första dagen till alla”, säger Zouzou.

(Att de faktiskt sålde slut förstår vi på Våga som har smakat på maten som denna foodtruck levererar.)


"Det känns jättebra"

Sedan starten har Libanesiska Köket skalat upp. De är idag sju personer som arbetar. Nike Wagner, dotter till Katia, är personalansvarig och ansvarig för foodtrucken i Kivik tillsammans med Zouzou.

“Vi älskar läget. Det är fint att kunna se ut över hamnen och höra havet i bakgrunden”, säger Nike.

Tre personer, däribland Katia lagar mat i restaurangköket i Brösarp, från en meny skapad av Zouzou. Maten levereras sedan till foodtrucken, flera gånger per dag. Fyra personer kör ett roterande schema i själva foodtrucken där de serverar gästerna. Katia är ofta även på plats i foodtrucken och företagets allt-i-allo.

“Det känns jättebra att det går bra för oss, läget är likt läget jag hade på resturangen i Libanon” , säger Zouzou.


Lever här och nu

Om frågan på vad restaurangen har för planer i framtiden säger Zouzou.

“Jag är före detta fiskare, varje dag är inte den andra lik och man vet inte alltid hur fångsten blir. Därför är jag mer fokuserad på här och nu. Hur det känns nu och nu känns det bra. Vi trivs, vem vet i framtiden kanske vi känner för att göra något annat. Vi kanske flyttar till Italien? Vem vet? Men nu känns det här jättebra”, säger Zouzou.


Våga Text & Bild käkade hos Libanesiska Köket när vi var i Kivik under vår sommartur med vanen. Libanesiska Köket var den första foodtrucken som öppnade i Kiviks hamn, Vi blev imponerade av smakerna (bland annat riktigt god falafel med riktigt hög kvalitet och fina råvaror värda att testa). Det var även modigt att starta foodtruck och vågat att öppna under en pågående pandemi. Tänk vad bra det blev! Tack och på återseende! Vi kommer gärna igen.


Libanesiska Köket

Adress: Brogatan Kivik







Comments


bottom of page