top of page

“I Colombia finns människor som viger hela sina liv åt fred”


Eva Vargas i Colombia.

I ett och ett halvt år arbetade Eva Vargas som fredsobservatör, med utgångspunkt, i staden Quibdó i Colombia. Liksom större delen av landet är staden präglad av våldsamma konflikter mellan väpnade grupper. Samtidigt sprider lokala människorättsaktivister hopp på fredliga sätt. Snart reser Eva tillbaka för att skriva sitt examensarbete om säkerhets- och fredsfrågor.


Jag längtar tillbaka till de underbara människorna som jag har jobbat med. Deras engagemang och kämparglöd. De verkar helt med fredliga medel i ett område som är väldigt våldsdrabbat, säger Eva.


Historia av inbördeskrig


Colombia har under många år präglats av interna konflikter och motsättningar.


Colombia har en historia av inbördeskrig och det är så otroligt många sår och många vidriga brott mot mänskligheten som har skett. Det finns idag många spår kvar. Det är nästan bisarrt vilket våldskapital som existerar, säger Eva.


Arbeta för fred


Våren 2021 reste Eva till Colombia för att arbeta för Kristna Fredsrörelsen, internationellt mer kända som SweFOR. SweFOR är en organisation som arbetar för fred och demokrati i olika länder världen över, bland annat i Colombia. Kristna Fredsrörelsen har sin bas i kristna värderingar, fast är religiöst och partipolitisk obunden, alla är välkomna oavsett tro. Den gemensamma nämnaren är att värna om demokratin genom fredliga ickevåldsmetoder.


Pratade rättvisa vid middagsbordet


Eva fick sitt engagemang för samhällsfrågor redan som barn.


Mitt engagemang kommer tveklöst från familjen. Det har varit naturligt för mig att vi pratar om samhällsfrågor hemma.


Eva växte upp i Bolivia med en pappa och mamma som var engagerade i samhällsfrågor. När Eva var tio år flyttade familjen till Sverige där hennes föräldrar fortsatte att engagera sig för mänskliga rättigheter. Pappan arbetade inom ungdomsrehabilitering och mamman inom psykiatrin.


Fackligt engagerad


Eva har själv engagerat sig inom fackliga frågor på arbetsplatser och arbetat med frågor om hedersvåld. Just intresset för fredsfrågor väcktes 2017 när Eva studerade sitt sista år på Göteborgs universitet. Tillsammans med ett gäng medstudenter startade hon då en grupp för mänskliga rättigheter på campus.


Vi blev lite av en aktivistgrupp som drog ut på demonstrationer, höll samtal på Mänskliga rättighetsdagarna och försökte påverka universitet att öppna upp för en bredare rekrytering, som innefattar att inte bara rekrytera från socioekonomiskt fördelaktiga områden.


Gruppen kunde öppna upp för samtal och fick utrymme att vara med och diskutera många typer av frågor på campus.


“Wow-upplevelse”


Det som blev avgörande i hennes säkerhetsengagemang blev en föreläsning som hon såg I samband med en av de Mänskliga rättighetsdagarna. Föreläsaren berättade om säkerhet, fred och försvar ur ett feministiskt perspektiv.


Jag fick en aha-upplevelse, det blev en wow-känsla under hela den föreläsningen. Föreläsaren hade aspekten av en feministisk process till fred. Hon menade att feminismen är en politisk ståndpunkt i detta och genom att ge mer information till kvinnorna om vad som pågår i en konflikt kan kvinnor bli viktiga fredskämpar.


Reste till Colombia


Eva bestämde sig för att söka arbete som fredsobservatör och engagemanget ledde henne till Kristna fredsrörelsen. I början av 2022 reste hon till Colombia.


När jag kom till Colombia var jag helt lyrisk av det engagemang som mötte mig hos civilbefolkningen. Det finns så många otroliga och starka människor som tror på demokrati, fred och solidaritet och som kämpar varje dag och de gör det helt med fredliga medel.

Eva Vargas framför floden Artrato i Colombia
Eva framför floden Artrato i Colombia.

Stötta civilbefolkningen


Som fredsobservatör arbetar Eva, bland annat, som medföljare, vilket innebär att följa med människorättsförsvarare i deras aktiviteter. Det kan till exempel vara under ett fackligt föreningsmöten, ett möte där det diskuteras resursfrågor eller följa med kvinnor som arbetar med genus- och jämställdhet.


– Många som kämpar för mänskliga rättigheter blir inte tagna på allvar, de kan till och med blivit smutskastade, hotade och utsatta för våld. Genom att följa med som medföljare kan vi hjälpa till att visa för omvärlden att detta är en viktig fråga som har stöttning på nationell och internationell nivå.


Experter på säkerhet


Eva poängterar att Kristna fredsrörelsen inte startar egna projekt utan bidrar till att öka människorättsarbetares egna handlingsutrymme genom att vara experter på säkerhet genom ickevåldsmetoder.


– Det viktigaste är att de kan fortsätta sitt arbete för fred och jämlikhet utan att betala med sina liv.


Oroligheter trappades upp


Våren 2022 förändrades säkerhetsläget i Quibdo där Eva bodde. Staden blev hårt drabbat av oroligheter inför det nationella valet som hölls i början av sommaren. Spänningar mellan olika grupperingar växte och och många människorättsförsvarare försvann eller mördades.


Historiskt val


Många ville på sina sätt och med sina medel försöka påverka valutgången. Slutligen valdes det kontroversiella partiet Pacto Historico och Petro Gustavo blev landets första vänsterpresident. Det är landets första vänsterparti någonsin att vinna ett val i Colombia.


– Stundvis i kunde vi inte röra oss utomhus, inte träna, inte umgås ute. Det var en mental prövning att se sin frihet bli påverkad på det sättet.


Redo att resa tillbaka


Eva bestämde sig för att resa tillbaka till Sverige en kortare period.


– Nu när jag varit i Sverige ett tag känner jag mig stolt över det jag har gjort och jag känner framförallt ännu mer att jag vill tillbaka. Colombianerna som vi arbetar med lever i detta varje dag, de har inget val. Det skapar en så otrolig känsla av solidaritet. Här finns människor som viger sina liv åt fred varje dag, säger Eva.


Skriva sin uppsats


I februari reser Eva tillbaka. Då är målet att hon även ska skriva sin magisteruppsats i Fred- och konfliktstudier i Colombia


– Jag tänker att det får växa fram när jag är på plats i Colombia igen, exakt vad uppsatsen kommer att handla om, säger Eva.


I framtiden hoppas Eva att hon kan fortsätta arbeta med freds- och säkerhetsfrågor.


– Jag älskar att arbeta med säkerhets- och fredsfrågor. Det är väldigt prövande och såklart ett annorlunda liv. Det är skönt att få komma hem och då blir man ju också väldigt medveten om sina privilegier.


Varför ville Våga intervjua Eva Vargas?

Våga blev nyfikna på vad en fredsobservatör gör och vart Eva fått sitt stora engagemang för fred- och säkerhetsfrågor. Vi passade på att prata med Eva innan hon reste till Colombia och blev imponerade av hennes styrka och värme.


Om Colombia

Colombia ligger i I nordvästra sydamerika vid Karibiska havet och Stilla havet. Colombia har ett varmt klimat och här odlas bland annat kaffe och blommor. Landet är även rikt på naturresurser, såsom olja och ädelstenar. Colombia har under lång tid präglats av inre motsättningar och konflikter mellan bland annat guerillor och paramilitära rörelser.


Om Kristna fredsrörelsen

Kristna Fredsrörelsen ingår som The Swedish Fellowship of Reconciliation, SweFOR, i The International Fellowship of Reconciliation, IFOR, det Internationella Försoningsförbundet. Namnet Kristna Fredsrörelsen berättar om rörelsens historia och bekräftar dess djupa förankring i den ekumeniska rörelsen. Föreningen arbetar både i Sverige och på många platser världen över. Bland annat med internationell medföljning, också kallad preventiv närvaro. Fredsobservatörerna är fysiskt närvarande vid till exempel riskfyllda resor eller demonstrationer, sprider information om människorättsförsvararnas situation, påminner nationella myndigheter och internationella organisationer om deras skyldigheter, och utbildar lokala organisationer i hur de kan stärka sin egen säkerhet.



Comments


bottom of page