top of page

Drömmen om en van blev verklighet


Familjen Andersson framför sin egenbyggda van.
Familjen Andersson framför sin egenbyggda van Ella.

Andreas möttes en dag efter jobbet av Emelie som stod i hallen.

Det är dags! Vi ska börja leva på riktigt. Vi säljer vårt hus och köper en van, sade Emelie till Andreas.


För sex år sedan fick Emelie en kronisk diagnos, Hortons syndrom. Sjukdomen innebär återkommande anfall av extrem huvudvärk. Det var ett tungt besked och tiden efter blev en sorg. Sorg över ständigt återkommande anfall av smärta och sorg över att inte kunna leva livet på samma sätt som innan sjukdomen.


Dags att börja leva

Reaktionen jag hade där i hallen var att jag bara ville iväg och ta tillvara på livet. Jag hade nästan panik, men Andreas lugnade mig och vi landade i att ha kvar huset och inte bara dra iväg direkt, säger Emelie.

Men känslan som Emelie bar och inte kunde släppa var att det var dags, dags att börja leva, och leva på riktigt. Jakten på att hitta den perfekta vanen och att bygga den tillsammans började.

Hittade en pärla

Familjen Andersson som går under nicknamet Vanderssons (@ourvanlifejourney) består av syskonen Lowe och Ludwig och föräldrarna Emelie och Andreas. Sökandet efter den perfekta bilen ledde till en riktig pärla, via en Blocketannons, en Volkswagen Crafter som idag står färdigbyggd.



Ett hem på fyra hjul

Att den ägs av just familjen Andersson gör att det inte bara är ett helt off grid hem på fyra hjul utan det är hem fyllt med så mycket kärlek, omtanke och glädje!

Vi visste vad vi ville ha och hur vi ville ha det. Men inte hur vi skulle nå dit, säger Andreas.


"Jäkla fogskum"

Det var ett och ett halvt år av hårt arbete och mycket googlande efter information om bygget.

Vi kämpade oss igenom det. Jag minns ett tillfälle när jag låg ner i all isolering och grät för att det var så slitsamt just då, säger Andreas.


"Värt allt slit"

Emelie instämmer.

Ja, det där jäkla fogskummet, som man använder vid isolering, är ett krig varje gång.

Men idag när dom är ute på äventyr i deras älskade van ångrar dom ingenting

Det har varit värt allt slit, säger familjen.

Pausat när de kört fast

Deras fokus har varit att bygget ska vara ett roligt projekt för hela familjen och de gånger som de har kört fast har de pausat och hittat på roliga saker. Att det inte fanns något deadline på bygget har hjälpt familjen framåt. Att inte behöva känna stress har gjort att det har gått lättare och varit en roligare process, säger Andreas.


Inte byggt en van tidigare

Det fanns många stunder där bygget stod still och de inte visste hur de skulle komma vidare. Varken Emelie eller Andreas hade erfarenheter av att bygga en van. – Det är svårt att bygga i just en skåpbil. Allting är snett och det finns inga riktiga grunder att gå efter, säger Emelie.


Emelie Andersson unit vanen Ella.
Emelie myntade uttrycket "snett är också rakt".

Nytt motto

När bygget stått still en tid tröttnade Emelie på väntan. En dag när Andreas var på jobbet byggde hon klart stommen till köksdelen. – Jag tänkte “Från och med nu så är snett också rakt”, säger Emelie Sedan dess har det varit familjens motto genom bygget.

– Det finns inget i bilen som är rakt, men det gör ingenting. Det blev ju väldigt bra ändå, säger Andreas.


Döpt till Ella

Vanen som de döpt till Ella stod klar för sin premiärtur vintern 2022. På julaftonsmorgonen vaknade familjen upp i sin van. Snön yrde utanför. De hade dukat upp julfrukost och kollade på julkalendern samtidigt som de drömde sig bort till framtida resor. Sverige och Europa väntade och hela familjen såg fram emot allt spännande som låg framför dem.


Avvikande i ögonen

Den ljuva förväntan som familjen hade när de drömde om sina resor raserades när mardrömmen slog in. Lowe som är den yngsta i familjen hade haft något avvikande i sina ögon en längre tid. Min magkänsla sa att något var fel. Vi borde verkligen kolla upp detta, säger Emelie.


Allt gick i slowmotion

Det var mycket riktigt något som stod på tok. Lowe opererades och det visade sig att Lowe drabbats av en mycket ovanlig cancerform. Cancern satt i lymfkörtlarna vid ögonen. – Världen stannade upp och gick i slowmotion. Det kändes som en film, jag kunde inte ta in det, säger Emelie.

Lowe Andersson I vanen Ella.
Lowes favoritplats inuti vanen Ella.

Ovanlig cancer

Andreas befann sig 200 mil ifrån familjen på skidresa i Österrike när han fick samtalet från Emelie och förstod direkt att det var något som var fel.

Där var jag, i Österrike, på en uteservering bland 100 personer och allting brast. Jag bröt ihop totalt. säger Andreas.


Tusen frågor

Första veckorna efter beskedet var riktigt tuffa. Vi visste ingenting, vi hade tusen frågor men ingen kunde ge oss svar. Det var en mycket ovanlig cancerform och Lowe är den enda i den åldern som blivit drabbad. Han är bara 7 år säger Emelie

Vill vara öppna

Emelie och Andreas vill alltid vara ärliga och öppna och inte undangömma information. Lowe förstod att det var farligt och cancer är ett väldigt laddat ord, men han förstod inte hela bilden om det som väntade. Vi är ärliga och försöker svara på alla frågor som dyker upp, säger Andreas.

Lowe har haft mycket funderingar och har frågat Emelie och Andreas om han kommer att dö.

Då har vi svarat, “det kan vi alla göra, men först Lowe, så ska vi leva", säger Emelie.


Resorna blev en hjälp

Familjen hade en sorgeperiod efter det tunga beskedet, men det dröjde inte länge innan deras lekfullhet, glädje och spontanitet var tillbaka. Att resa mellan behandlingarna har varit en stor hjälp i Lowes tillfrisknande.

Jag känner att jag lämnar hemmet hemma och har lättare att glömma av att jag är sjuk en stund, säger Lowe.


Fri från cancern

Lowe har genomgått cellgifter och andra typer av behandlingar och gjorde sista behandlingen på midsommar i år.

I slutet av sommaren fick familjen tillslut det efterlängtade beskedet. Lowe visade inga tecken på att cancern var kvar. Doktorn beskrev att han nu är helt cancerfri.

Tanken på att Lowe ska försvinna har aldrig funnits där för oss, men det har varit en väldigt tuff period, säger Andreas.


Ghost ger kärlek

I den enorma glädjen över tillfrisknandet har familjen köpt en hund, en bedårande liten hundvalp som de har döpt till Ghost. Det kommer att bli en perfekt vanhund som ska följa med på familjens alla spännande äventyr.


Ghost ligger I knät.
Nytillskottet i familjen är valpen Ghost.

Följa sina drömmar

Fantastiska familjen Andersson vill inspirera andra att följa sina drömmar, bryta sig loss och göra det som gör dem lyckliga. Nu när vi är runt med vanen så öppnar det många dörrar för oss. Vi träffar många som är likasinnade, vilket inspirerar oss jättemycket!


"Nu åker vi"

Att Ludwig och Lowe har skolplikt ser inte familjen som ett hinder utan så fort de får chansen så åker de iväg med vanen. Det blir korta och långa turer. På fredagar är bilen färdig packad och när barnen slutar skolan så rullar vi in på skolområdet, barnen hoppar in och vi säger “nu åker vi".


Våga får en rundtur i vanen Ella

När vi sneglar in i familjens egenbyggda van slås vi av hur fint de har byggt. Vem som helst kan se att det ligger många timmars arbete och slit bakom detta fantastiska bygge, allt från materialval till färgkombinationer. Familjen har skapat handgjorda skåpsluckor i trä och satt in stora fönster på bägge sidor som ger mycket ljus och rymd inne i bodelen.

Ella, som vanen är döpt till är en oas med välgenomtänkta praktiska lösningar. Med stor kreativitet och snygga detaljer som sätter pricken över i:et har de fått till en helt perfekt bobil för en familj på fyra personer. Emelie och Andreas är mycket drivna. Emelie är en idéspruta och ser visioner framför sig. Andreas är där och möter upp Emelies idéer och de diskuterar om vad som blir gångbart. Andreas är realisten och Emelie är en drömmare, en perfekt kombo. Allt har blivit succé. Nu har de ett helt off grid hem på fyra hjul som fungerar för alla säsonger. De kan åka på skidsemester och har utrymme för utrustning och inne på toaletten kan de sedan hänga upp sina skidkläder på tork med hjälp av dieselvärmare.

Familjens tips till andra som vill bygga en van:

1. Ha inga deadlines. Låt bygget ta den tiden det tar.

2. Googla inte för mycket. Det finns oftast lättare lösningar än vad man tror.

3. Lära sig av misstagen. Inga problem om du gör fel. Det är av misstagen man lär sig.

4. Ta pauser. Fastnar ni så gör något roligt och återkom när energin är tillbaka.

5. Fråga andra som har kunskap. Våga ta kontakt med andra som redan har byggt en van och ställ frågor. Det kan även leda till nya vänskaper.




Comments


bottom of page